Iz Ministarstva navode kako su nakon uspješno provedenog zakonski propisanog postupka koji uključuje stručnu provjeru specifikacije proizvoda, postupak nacionalnog prigovora te postupak notifikacije na EU razini danas donijeli rješenje o priznavanju oznake "Dokazana kvaliteta za med.
Ministarstvo poljoprivrede je uspostavilo dobrovoljni nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda "Dokazana kvaliteta" u cilju isticanja više kvalitete hrvatskih proizvoda i postizanja još veće prepoznatljivosti i promocije domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda na tržištu.
Na taj se način, kako su naveli, omogućuje proizvođačima isticanje hrvatskog podrijetla te višu kvalitetu proizvoda koji imaju posebne karakteristike unutar pojedinih sektora, a koje su više od propisanih pojedinim zakonodavstvom za tu hranu. U taj sustav mogu se uključiti svi sektori proizvodnje i prerade, istaknuli su iz Ministarstva.
Napominju kako su trenutno još priznate oznake "Dokazana kvaliteta" koje se odnose na sektore voća, konzumnih jaja, povrća, mesa peradi, mlijeka i mliječnih proizvoda, svježeg svinjskog mesa i junećeg mesa.
Ministarstvo pokriva troškove certificiranja
-Kako bismo dodatno olakšali ulazak proizvođača u nacionalni sustav isti je uspostavljen na način da bude prihvatljiv za mogućnost financiranja kroz Intervenciju 77.01 i 77.02 iz Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023.-2027. koja nudi mogućnost pokrivanja troškova certificiranja kao i potporu za aktivnosti informiranja i promoviranja koje provode skupine proizvođača, istaknuli su iz Ministarstva.
Navode i kako potrošači postaju sve više svjesniji i imaju viša očekivanja o kvaliteti hrane koju kupuju, što predstavlja izazov i za same proizvođače. Osim informacija o zemlji podrijetla hrane sve više promišljaju i o načinu proizvodnje hrane, postupcima i načinu uzgoja i držanja odnosno brige prema životinjama.
Stoga je, kako su istaknuli, ovakav nacionalni sustav upravo garancija da se kupuje domaći proizvod za čiju kvalitetu su zaslužni visoki standardi u načinu proizvodnje i prerade proizvoda, briga za okoliš i dobrobit životinja te najkraće moguće vrijeme puta od polja i farmi do stola.